Bilder trädgårdsprojekt

Nu kommer det bilder från vårt trädgårdsprojekt som vi roat oss med.

Här är en bild på hur det såg ut innan:


Det vi har gjort är att rensa rabatterna på blommor och buskar och gräva ur all jord
 

Rabatterna fyllde vi med markduk och grus. Vi målade sockeln svart och kantade rabatterna med kantsten
'

Plattorna i stengången bildade en mindre vacker puckelpist, så vi grävde ur hela stengången och passade även på att gräva ur för en rabatt ner mot asfalten och en mur + plats för soptunnor. 
   

Gången fylldes med två lager grus och packades med en "padda"
  

Skalblock, armeringsjärn, murbruk och två flitiga arbetare fixade muren och den nya rabatten :)
 

Gången la pappa med assistans av maken
 

Muren putsades av pappa

..och kalkades av maken.

Maken gjöt toppsten till rabatten och muren


De svarta dörrarna och fönstrarna slipade, oljade och målade vi gråa. 17 fönster och 3 dörrar, pjuh. Passade även på att måla om köksfönstret från svartbrunt till vitt
  
 
+ ett gäng spröjs


Så fick vi bort alla jordhögar som sådde gräs och fäste toppstenen.

Efter många timmar och ovärdelig hjälp av pappa så blev resultatet såhär:
 


Rabatten skall självklart fyllas (sen så ser man nu att själva trappan ser lite trist ut när resten blev nytt och fräscht, så den får man göra något åt nästa år :) )

Vill inte vara med

Nu är man nyss hemkommen från ett teamevent med jobbet. I tre timmar knatade vi runt i Visby och letade frågor, bilder och klurigheter med gps, sen avslöt vi med god mat. Det var en trevlig kväll!

Men nu är man rätt trött både i kroppen och knoppen - det är jag inte ensam om. Katten verkar känna likadant, men hon vill inte vara med på bild :) Lilla sötnosen!

Kärlek finns överallt

Kärlek finns överallt..

..bara man är öppen för det!

Gravid v 27

Gravid v 27 (+5)


Nu du, nu börjar vi snacka storlek på magen. Man kan inte längre skämta om gaser i magen eller att man åt för mycket på lunchbuffén - det ser snarare ut som om man svalde kocken! ;)

Det är nu 86 dagar som återstår tills storken kommer, det närmar sig med stormsteg! Jag hoppas på snabba dagar så man äntligen får se det lilla pyret man har i magen. <3 Lilla underverket rör sig fortfarande väldigt mycket, vänder och vrider på sig och sparkar som bara den, speciellt när man sitter ner och något är emot magen. Jag har till och med känt sparkar på vardera sida om magen samtidigt - hur sjutton bär den sig åt? Har mini lärt sig gå ner i split kanske?! Nu sker det allt oftare att den sparkar inåt ryggen och upp mot revbenen. Det känns!

Vågen visar nu +9,5 kg och det känns det också, på alla sätt och vis. Känner mig stor och klumpig. Nog för att vikten är väldigt centrerad ;) , men det är tungt att resa på sig och röra sig som normalt - tungt att bara vara ibland. Man småspringer inte längre uppför trappor som tidigare och Hästbacken i Visbys innerstad känns som en lååång, svart skidbacke när man skall upp och luncha på stan. Så är det. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta men det är till och med jobbigt att sitta - man sitter ju 8 timmar framför en dator på jobbet varje dag och redan efter en halvtimme börjar ryggen värka - av att sitta still! Trist :( Ställer man sig upp känns det i höfterna, så what to do? Det är onekligen lite av ett i-landsproblem att det är jobbigt att sitta så det är bara att uthärda :) Men det tråkigaste av allt är att man kan glömma allt vad långpromenader heter, jag som älskar att promenera - men efter en 2-timmarspromenad förra veckan stod det klart att man helt enkelt får låta bli, efter att jag kom hem och slappnat av så kändes det som om höften/bäckenet var av!

Nej hu vad gnälligt det blev nu, annars mår jag faktiskt toppen och det verkar den lille göra också och det är huvudsaken! ;) 

Barnet:
Barnet är nu ca 35 cm lång och väger omkring 1,2 kg. Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. Nu återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat
röster, musik och plötsligt höga ljud.

Blivande mamman:
Det är nu den sista tredjedelen av graviditeten som återstår, den sista så kallade trimestern. Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande, pga av att den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen upprest. Det gör att kvinnan lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på hållningen och vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken vid sittande läge. Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder, gravida utvecklar lätt plack.

Härliga trädgård

Blommor, blommor, blommor, gurkor, paprikor, gula och röda tomater/körsbärstomater, physalis, rabarber, rödbetor, sallader, lök, sockerärtor, rädisor, jordgubbar, hallon, basilika, dill, persilja, mynta, citronmeliss, körsbär, plommon, äpplen och snart även päron och bigarråer...

Det är bara några av de saker jag gillar med att ha egen trädgård.
Frön man sätter i jorden och vattnar, ser växa sig större och större, för att sedan blomstra vackert eller bära frukt/bli något ätbart.



 





Trädgården ger mig harmoni, både att fixa med den men framförallt att bara vara i den. Det ger faktiskt lite lugn i själen, iallafall för mig...nästan lite meditation. Det är därför lite vemodigt att hösten kommit så fort och säsongen lidit mot sitt slut :(

(Men än är det en hel del kvar att skörda och få njuta av!)

Har världens starkaste man

Har jag förresten sagt att jag har världens starkaste man? Jo, så är det. När han inte bär omkring på tvättmaskiner och torktumlare (som han för tillfället gör i vår tvättstuga) så lyfter han gigantiska palmer bara för skoj skull. 

Bara så du vet! :)

Höstigt väder

En favorit i repris, men idag var det grymt höstigt väder! :) 

Tisdagkvällens att-göra-lista

Tisdagkväll och jag har sån energi! Detta måste jag utnyttja på bästa sätt, har en lagom lång att-göra-lista med både roliga saker och "måsten" att bocka av.

(Man måste ju däremot börja lite lugnt och det gör man med en portion mamma-sushi, supergott!)


Strax ska jag rasta mina überknallrosa tillsammans med fina Tanja, ska bli skönt med en promenad. Sen får burret sig lite färg, förhoppningsvis ljusbrunt om inte förpackningen ljuger - det HAR hänt förr. Det är förresten axel-kort nu:


Telefonsamtal skall ringas, kläder skall klickas hem, "maskin-parken" i tvättstugan ska bytas ut (och kanske till och med invigas?) och en massa tråkiga och halvtråkiga hushållssysslor måste uträttas. 

Så det är bara att sätta igång!

Smidigt att vara gravid

Har jag sagt att det är jäkligt smidigt att vara gravid?
Iallafall vid ett tillfälle om dagen, när det är dags för kvällmackan och teet ;)

Vår bröllopsdag

Den 21 augusti var det vår bröllopsdag. Ett år och fortfarande gifta ;) 


Det firade vi med en lugn dag, god mat i Djupvik, picknick vid kusten och väldigt mycket mys.
  

Dagen till ära köpte vi inga presenter till varandra. Det blev istället ett träd. Lite otippat kanske, men vi fick för oss att ett bigarrå-träd var grejen, så vi planterade det i trädgården och framöver kommer det bära en massa smarrig och söt frukt som vi framöver kan smaska på och som kan påminna oss om vår allra första bröllopsdag....och alla andra kommande bröllopsdagar :) 

Så gjorde vi!

Klippa och färga burret

Nu är det dags för lite förändring! 
Jag börjar bli trött på burret, det känns tråkigt och bara sommarblekt. 

Imorgon blir det klippning. Har ingen aning om vad jag vill ha, bara en förändring, något nytt och fräscht. Jag trivs i långt hår men som sagt, lite förändring behövs nu. Maken undrade om det kommer bli "Gi Jane"-kort och nej, så kommer det verkligen inte bli :) 

Nu när jag ändå är inne i förändringstänket så kanske man ska passa på att färga också? Har ju faktiskt kvar en färgning hemma som jag inte använde i våras...hm, ja det får bli en ny nyans imorgon också! :)

Gravidyoga & 100 dagar kvar

Igår var det äntligen dags för gravidyoga på Yogastudion. Vilket underbart pass! Totalt avslappnande samtidigt som det var fysiskt krävande, precis som det ska vara. Jag kommer gå en gång i veckan, på måndagar - vilket är en perfekt start på veckan. Hösten kommer bli härlig! Förutom att bygga upp styrkan/smidigheten i kroppen och lugnet i sinnet så kommer det bli mycket fokus på andningsmetoder och det känns som att det kan vara bra att ha tills den där stora, hemska, underbara, läskiga, smärtsamma, lyckliga dagen som kommer. Vet ni - det är nu 100 dagar kvar till den lilles ankomst!

100 dagar!!!

Det känns som en lång tid, men när man tänker efter så har en stor del av tiden redan gått. Det är nog bra att det är så pass lång tid ändå, det känns som man behöver det mentalt. Det känns lite svindlande, snart mamma. Snart en liten plutt i mina armar. En liten kopia av oss. Det är egentligen så konstigt och främmande på något sätt att det är svårt att förstå...fast ändå så naturligt. Självklart ska jag bli mamma, vi bli föräldrar. 

Jag som gillar att förbereda saker har nu rätt mycket på plats, mycket småsaker men vi har även fått inhandla några av de större sakerna man behöver; skötbord, matningsstol, badbalja, spjälsäng, barnvagn och bilbabyskydd. Skötbordet köpte vi ett från Ikea, det ser ut såhär:

 
Spjälsängen köpte vi begagnad och har nu slipat ner och målat om så att den är fräsch och fin.
Ska bara köpa en madrass som passar. Ser ut såhär: 


Barnvagn och bilbabyskydd hittade vi också begagnat, ser ut såhär:
 
 
Det är så roligt att få hem allt, att få bona lite.
Man vet ju faktiskt aldrig när den lille kommer, den kan ju vara många veckor tidig. 
Vi får se, men bäst vore ju om den dök upp om 100 dagar :)

Totalt beroende

Nu har det hänt igen.
Beroendet har slagit till, jag är totalt fast.
Försökte hålla emot och ignorera detta men vid ett svagt tillfälle hände det bara. Skulle bara testa en gång, men det var en gång för mycket. Nu är man djupt nere i träsket, av något som är så otroligt beroendeframkallande...

Wordfeud!

Försökte ignorera denna app och allas snack om hur kul det var, men så i söndags skulle jag bara testa en gång. Bara en, enda gång. Nu bjuder jag in folk hej vilt och har hur många matcher som helst. Ett tips, ladda inte ner appen ifall du inte vill bli fast! :) Eller förresten, gör det och skriv ditt alias i kommentar-fältet så kan jag bjuda in till en match! ;D

Det är något speciellt med sådana här simpla spel, det är så roligt och jag kan bara inte motstå sånt utan blir så beroende. Det hände med Farmville på Facebook och för att inte tala om de spel som finns på king.com. Inte bra alltså...men bara så du vet, wordfeud är så sjukt kul!

Mitt eller ditt?

Stämningen är ljuv, rummet nedsläkt och stearinljus tända överallt, myskläder på, godisskålen fylld, hand i hand, filt som värmer, till och med första brasan tänd enbart för att höja mysfaktorn. Det är fredagsmys med stort F...men alltid samma diskussion:

-Nu tog du mitt glas.
-Nej jag har ju mitt glas, du har ditt.
-Men nej, ditt är ju mitt.
-Nej mitt är inte ditt, du har ditt.
-Men jag ser ju att du har mitt, det står ju..
osv osv osv



;)

Trevlig fredagskväll kära ni!

En rolig blogg

Jag måste bara tipsa om denna blogg jag börjat läsa. Den är så underhållande, kloka inlägg varvas med hysteriskt roliga.
I love it!

http://www.ketchupmamman.se/

Gravid v 25

Gravid v 25 (+0)


Dags för foto på fina magen igen! <3  

Nu är det "bara" 105 dagar kvar, sakta men säkert räknar vi ner, maken och jag. Jag mår fortfarande bra, tycker jag, eller visst har man de klassiska krämporna med trötthet och kramp nattetid och sånt - men lyckan över att vara gravid gör att jag inte vill/tänker klaga eller känna efter. Det hela blir ju vad man gör det till också, jag kör på som vanligt och det funkar för mig! 

Det är så mycket aktivitet därinne nu, båda dagtid och nattetid. Det är sannerigen en energisk liten sak :) Det känns så bra att den rör sig, man blir orolig om den inte har rört sig på några timmar, då får man buffa lite på magen och se om man får något gensvar. Ofta vänder sig fostret och det är faktiskt lite obehagligt. Det låter kanske lite konstigt men med risk för en märklig liknelse så känns det precis som när man flyger flygplan och det kommer en luftgrop så att planet faller - så känns det i magområden när den lille stökar omkring. Men som sagt, det är BRA att den rör sig, vårt lilla underverk! <3

Barnet:
Barnet väger nu ca 800 gram och är omkring 22-26 cm lång från huvud till stjärt. Skelettet fortsätter att hårdna. Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av. Barnet kan känna igen din röst. Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården.
   
Blivande mamman:
Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det varierar, det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

Überknallrosa par

Behövde motionera detta überknallrosa par och passade på att göra det på friskvårdstimmen på jobbet.
Det blev en jobbig powerwalk, men jäklar vad skönt och skorna är bara för grymma, känns som att det tar lite extra på låren och häcken än ett par vanliga gympadojjor.

That's how we like it! ;)

(Det är för övrigt de Reebook Easytone-skorna som jag fick av min söta make när jag fyllde år)

Bitter och höstjacka-lös

Det var ju lite kallt idag så jag var tvungen att stänga jackan..



...så långt det gick!

Det var ju inte så långt :P
Magen växer så det knakar.
Det är nog bara att inse att en/ett par nya jackor står på inköpslistan.
Det är däremot inte så lätt här på lilla Gotland. För här finns det EN butik som säljer mammakläder. EN. Då ska det tilläggas att butiken är liten, max 30 kvm. Dessutom riktar den sig främst mot baby/barnkläder så mammakläder finns det bara i ett hörn i den här butiken. De har ju två jackor att välja mellan, en höst- och en vinterjacka. INGEN passar mig.

Men jag e int bitter!

Snopet!

Besöket på MVC gick bra idag, ska bara tillbaka imorgon och lämna prov på något som såg skumt ut. Järnvärdet var perfekt, så jag kan fortfarande inte skylla tröttheten på det (fast jag vet ju varför jag är trött ;) )  Enligt tillväxtkurvan så låg jag en bra bit över medel, men BM sa att det är bättre att de växer som de ska istället för motsatsen. Fick ju höra hjärtfrekvensen idag också, jisses vad det pickade det där lilla hjärtat, men det är ju bara för komiskt - hjärtfrekvensen hamnade på precis 140! Snopet :) Då har man inget att spekulera om där - men jag tror som Therese, Anna och Mia (som kommenterade förra inlägget) att det bara är en skröna.

Apropå skrönor så finns det en hel del man kan kolla om man vill spekulera om ifall det är en pojke eller flicka, se HÄR.

Sova?

Kan inte sova...what to do?! Det är så jobbigt, speciellt imorgon när man ska gå upp eller fram emot eftermiddagen då ögonen lär gå i kors av trötthet.

Men vet ni - imorgon ska vi till MVC och få lyssna till pluttens hjärtljud, så kul! Så nu har jag läst en massa om det - skrockfulla menar på att flickfoster har en hjärtfrekvens på över 140 medan pojkfoster har under 140. Kan det va så? :) Det blir verkligen spännande att höra imorgon vad frekvensen ligger på.

Men först behöver jag sova... Har kollat igenom alla nyhetssajter, Facebook, bloglovin, mm och kommer nu inte på något mer att uppdatera mig om. Är helt klarvaken så det är ingen ide att ens försöka somna. Funderar på att gå ner och fixa något ätbart. Har färska champinjoner som i stekpannan med grädde och kryddor skulle bli den perfekta nattmackan, hm...

Det får det bli, sov gott alla ni som kan sova! :)

Mitt favoritbröd

Häromveckan bakade jag det godaste brödet jag vet (bland mjuka bröd då, inget slår ju knäckebröd). Det heter HURTBULLE, jag menar - bara namnet gör ju att man gillar det ;) Supergott och superenkelt.
Ni måste testa, här är receptet för en limpa:

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl Arla Ko mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Voila!

LiteOmSara

Här tänkte jag dela med mig av just mig, mina intressen och valda delar ur mitt liv

RSS 2.0