Gravid v 25

Gravid v 25 (+0)


Dags för foto på fina magen igen! <3  

Nu är det "bara" 105 dagar kvar, sakta men säkert räknar vi ner, maken och jag. Jag mår fortfarande bra, tycker jag, eller visst har man de klassiska krämporna med trötthet och kramp nattetid och sånt - men lyckan över att vara gravid gör att jag inte vill/tänker klaga eller känna efter. Det hela blir ju vad man gör det till också, jag kör på som vanligt och det funkar för mig! 

Det är så mycket aktivitet därinne nu, båda dagtid och nattetid. Det är sannerigen en energisk liten sak :) Det känns så bra att den rör sig, man blir orolig om den inte har rört sig på några timmar, då får man buffa lite på magen och se om man får något gensvar. Ofta vänder sig fostret och det är faktiskt lite obehagligt. Det låter kanske lite konstigt men med risk för en märklig liknelse så känns det precis som när man flyger flygplan och det kommer en luftgrop så att planet faller - så känns det i magområden när den lille stökar omkring. Men som sagt, det är BRA att den rör sig, vårt lilla underverk! <3

Barnet:
Barnet väger nu ca 800 gram och är omkring 22-26 cm lång från huvud till stjärt. Skelettet fortsätter att hårdna. Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av. Barnet kan känna igen din röst. Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården.
   
Blivande mamman:
Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det varierar, det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

LiteOmSara

Här tänkte jag dela med mig av just mig, mina intressen och valda delar ur mitt liv

RSS 2.0