Tid

De säger att det inte finns något som är så rättvist fördelat som tid - alla har 24 timmar per dygn. Och jo, så är det väl. Men mina timmar är kanske lite kortare? :) Ibland känns det iallafall så, det är lite svårt att hinna med. Har t.ex. inte blivit så myket bloggande på senaste, tycker man bara far och flänger hela tiden. Har inte heller blivit så mycket städning av...märkte jag idag när vi kom hem, jisses, men nu du. Ikväll har jag varit hemma hela kvällen och städat huset så det är så rent och fint. Bäddat rent i sängarna och tvättat och haft mig. Gräsmattan är klippt och bilen tvättad, dock inte av mig, men skit samma - det viktiga är att allt glänser och det känns för himla bra ;)

Men det gäller att prioritera sin tid!
Hellre lite skit i hörnen och att man umgås med vänner och familj som vi gjort istället - det är mer värt! Städningen finns ju alltid kvar, men det är inte säkert att vännerna och familjen finns. Man ska ta vara på varje tillfälle man kan... Tänker på den lilla pojken som blev påkörd på södra Gotland och avled - det skedde säkert på bara några sekunder men det ändrar ju den familjens liv för alltid :( Nej hu. Tid med dem man tycker om är verkligen viktig, det får man aldrig tillbaka och man vet aldrig vad som händer imorgon..

Apropå tid så sitter jag och väntar på att vattenkokarn ska bli klar. Visst är det lite konstigt - när man väntar på något (eller ännu värre - någon) tar allt så mycket längre tid?! Går man iväg och fixar med något så är teet klart på nolltid. Märkligt.

Apropå att vänta på någon (som verkligen inte har bråttom) så märker man ju verkligen att man går i väntans tider nu. Innan har jag varit så nöjd och klappat på min fina och halvstora mage men nu är det ju allt som växer! Here, there and everywhere. Det känns inte riktigt lika charmigt att gå och klappa sig själv på låren och häcken. Det får jag nog låta bli.. Men växer, det gör det - åt alla håll och kanter, förutom uppåt då. Tur är väl det i och för sig.. men man blir visst gravid överallt! :)

Vi har avslutat en del projekt förresten och är så nöjda och tacksamma, har dock en hel del kvar. Startat en del nya projekt också, aldrig tar det stopp :(. Men det är spännande det med, bland annat så är Wistrands gjuteri igång för fullt. Blir nog riktigt snyggt!

Ojoj, nu är minsann tekokaren redo, mer om våra projekt i ett annat inlägg.
Dags för kvällsmacka, te och mys!

Sömntips tack!

Finnes: sömnproblem och trötthet i massor

Önskes: tips på hur man ska bete sig för att INTE vakna (überklarvaken och hungrig) mitt i natten för att sedan somna som först en liten stund innan väckarklockan ringer

Har du tips?

Hör av dig!

Piff i hemmet

Ikväll har jag bytt ut lamporna i sovrummet. Innan var det en smal lampfot i metall med en grå skärm med sammetstryck. Jag har aldrig riktigt trivts med de lamporna eftersom lampfoten är så tunn och "kal".


Nu är det istället en vit lampfot i trä med en stor och fyrkantig skärm i gråvit-randigt tyg. Det är lite mer lampa över den, känns lite mer hemtrevlig.


Trodde aldrig lamporna skulle finnas kvar, har tjatat på maken i över ett år på att jag ville ha dessa - men han tyckte det var onödigt att köpa när de gamla fortfarande funkade (karlar! :) ) Tur att jag fick honom på bättre tankar ;)

Sakta men säkert övergår sovrummet till lite mer New England-tema. Älskar New England, det är stilrent, stjärnor, ränder, fina färger - rött/blått/vitt/grått och lätt att göra personligt. Överkastet med stjärnor tillkom för ett år sedan och är vändbart med vit bakgrund och grå stjärnor på ena sidan och grå bakgrund med vita stjärnor på andra sidan (som på bilden). Maken har hittat supersnygga kuddar som vi ska klicka hem inom en snar framtid, frågan är bara vilka av dessa det blir av dessa fina kuddar... Det är ett rum under förändring. I höst blir det nog en annan färg på väggarna.

Appropå piff så har även tv-rummet uppe fått sig ett litet ansiktslyft, en liten botox-behandling kan man säga. Vi bytte tv-bänk innan sommaren. Så här såg det ut innan:

Och såhär blev det sen:


Det blir så mycket bättre med en högre bänk med lådor, för då får man plats med mer prylar :)

Gravid v 21

Gravid v 20 (+4)


Magen är så rund och go nu, jag tycker i och för sig det varje vecka eftersom jag märker så tydligt själv hur mycket den växer - men nu är den verkligen rund. Fina, fina mage! Feeling great! :D Men om jag ska vara helt ärlig så stör det mig att det är 129 dagar kvar, gillar inte att vänta. Jalla, jalla.

Det jag gick ner förra veckan har verkligen vänt denna veckan, nu visar vågen +6 kg. Sammandragningar får jag jämt, ibland räcker det att jag böjer mig ner för att lyfta upp något, konstigt och lite läskigt, men det verkar vara normalt. Jag känner av höfterna/ljumskarna när jag promenerar, mest i trappor och när man går i backar, men det är ändå skönt att få röra på sig lite. Det känns som att det gynnar kroppen ändå även om man har ont mot kvällen. Mitt sug efter mat har ändrats, nu är jag ofta sugen på grönsaker (vilket jag inte alls varit sugen på alls) och jag mår inte lika illa av grill-os och kaffedoft. Nästan så att jag börjar tycka att kaffe luktar gott igen, men jag är ännu inte sugen på det. Jag saknar faktiskt kaffe. Cigarettrök och doft av alkoholdrycker är dock lika jobbigt. Jag börjar även få tillbaka mitt sockersug, beror säkert på att man ätit så mycket glass och kakor på semestern fast man inte varit riktigt sugen. Men nu är jag där igen, doh! Nåja, det väger jag upp med att jag äter grönsaker nu ;)

Barnet:
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300-400 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Blivande mamman:
Magen syns nu väl. Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen.

Bedöm inte varje dag efter vad du skördar...

Höst nu, värme då

Vad är nu detta - bara 14,1 °C ute, är hösten redan på väg? Det har verkligen varit en kylig kväll, jag har målat fönster på övervåningen och frös som bara den. Man märker också på morgonen att det blivit svalare, man behöver en kofta när man cyklar till jobbet. Det kunde väl få vara varmt augusti ut?

För ett år sedan var det minsann mycket varmare, 21 augusti, när vi satt ute och väntade på taxin vid halv fem på morgonen efter vår bröllopsfest...det var visserligen också en inre värme som värmde kroppen men den kvällen och natten var riktigt sommarvarm - och det är ännu 11 dagar tills det gått ett år sedan. Så hösten är tidigare i år än då - höst nu, värme då!

Tänk att det snart gått ett år sedan vi gifte oss... 
Jag har snart varit fru i ett år!

Det är verkligen en roll som passar mig, har nog aldrig varit så nöjd med mig, vardagen, livet - ja allt faktiskt, som gift. Men det känns inte som att det gått ett helt år, men jag antar att tiden bara springer iväg när man är gift med en sån underbar kille som min man är. Tiden går fort när man har roligt. Och apropå roligt så sitter man här med växande mage också ;), vad livet är ljuvligt!

Förresten så ska vi ska på dejt!
Bomullsbröllopsdejt, derru! Vi har bestämt restaurang och vart vi ska fortsätta kvällen, det ska bli SÅÅ mysigt! Jag har försökt skriva en dikt men börjar bara lipa när jag sitter där och funderar på vilka ord som passar bäst för att beskriva det vi har :), så vi får se om det blir något och isåfall är det nog bäst om han får läsa den själv :) Oavsett lyckotårar eller ej, så kommer det bli en riktigt mysig kväll. Så det får gärna bli 21 augusti nu på stört!

Lundmyr of Sweden

Supersöt body med tillhörande mössa och ett par strumpor från Lundmyr of Sweden.
Detta kommer vår lilla plutt få ha på sig. Det följde även med ett gäng tatueringar (men det är jag lite skeptisk till att använda på en nyfödd)






Finns att köpa HÄR och få får man det levererat i en organza-påse:


Jag är otroligt sugen på denna uppsättning, men det var lite väl dyrt så det får bli en annan gång :)

Sammandragningar ofta - ok?

Alltså nu börjar jag bli lite orolig. Häromveckan kände jag hur hela magen knöt ihop sig och blev som en hård boll, det höll i sig en liten stund men sedan släppte det och allt var åter frid och fröjd. Jag googlade såklart på det och det måste ha varit en sammandragning för då skall tydligen livmodern blir som en hård boll. Sen kom det några dagar efter, och igen, tillslut varannan dag, för att sedan bli varje dag - och nu har jag flera sammandragningar per dag. Skall det verkligen vara så? Något man skall kolla upp kanske? Det är tydligen vanligt att man får det då och då för att "livmodern ska öva på att föda" men nu tycker jag att det börjar bli lite obehagligt när det kommer oftare och oftare. Jag ska inte till mödravårdscentralen förrän 5 september...hm, what to do?!

Hemmagjort godis

Blandar man valnötter, mandel, cashewnötter, pistagenötter och torkad frukt (russin, tranbär, nypon, ananas, gula russin, papaya) 


och dinkelflingor, dinkelpuffar, pumpakärnor, melonkärnor


och kokos


med mörk chocklad


...blir det SUPERGOTT och faktiskt lite halvnyttigt godis :)


Smälta chockladen sakta i ett vattenbad och blanda sedan i vad du gillar. Klicka sen ut röran i lagom stora bitar på ett bakplåtspapper och låt svalna. Klart - så enkelt och så gott!

Fina Grekland

Jag älskar att resa, det är bland det bästa som finns. I maj månad var hela min familj i Grekland, på Rhodos, för att fira att världens bästa mamma fyllde jämt. Fina, fina Grekland. Det var tredje gången jag åkte till Grekland, men det är så vackert så dit åker jag igen, det är bara en tidsfråga...

Det var en bra vecka med fina stränder, olivlundar, trevligt folk, klart och blått hav, otroligt god mat, antika byggnader, massor av affärer, vitkalkade hus med blåa knutar, fjärilsdalar, slott, kupperat landskap, härligt klimat, Lindos, åsnan Pedro, gästvänlighet, vackra Rhodos stad, glädjande nyhet för blivande moster och morbror, utflykter, avslappning...

  

  

  

  

   
  

  

Missunna aldrig någon lycka...

Fladdermus i köket!

Åh herregud, vi kom hem för en stund sen efter att ha varit och handlat efter födelsedagskalaset och vi märkte rätt omgående att katterna inte riktigt var som de brukar. Maken går in i köket och kommer lika snabbt tillbaka och säger att det är fågel i köket. Vilket välkomnande hem! Vi fick stänga in katterna för de jagade den lilla stackaren och hoppade överallt efter den. Sen så försvann den helt plötsligt så vi fick leta lite...då visade sig att det var en fladdermus. Usch och hu! De är ju så läbbiga!

Den kravlade ovanför kylskåpen och när vi skulle ta bort den så var den borta, så det var bara att plocka ut allt från kylskåpen och sedan flytta bort dem för att komma åt den lilla stackaren. Vilket meck, vilket kaos det blev! :) Undrar hur den kom in? Misstänker att det var katternas förtjänst, om man säger så...men nu är iallafall fladdermusen utsläppt och katterna börjar nu lugna ner sig - dags för oss att lugna ner oss också.

Nej, dags för lugn och ro, te och kvällsmacka!

Kräftskiva, målning och grillkväll

I fredags var vi på kräftskiva hemma hos paret Ericsson. Det var en riktigt trevlig kväll och vi åt och drack gott, lekade lekar och snackade hela kvällen. Det var en riktigt bra kväll!


Dagen efter kunde man nästan tro att det var jag som hade druckit alkohol och inte maken, för JISSES vad trött jag var medan maken var uppe med tuppen och höll igång med våra sommar-renoveringsprojekt :) Man är verkligen beroende av sin sömn nu när ett litet liv skapas inuti kroppen. 

I veckan har vi verkligen kommit långt med alla fönster, nu är det bara ett fönster kvar på nedervåningen och 6 fönster på övervåningen som skall göras. Men det är bara grundfärg och två strykningar med färg kvar, de är redan slipade och oljade nämligen. Sen så skall fönsterbläcken målas också, allt är ju svart och skall bli mörkgrått. Men det kommer gå snabbt, vi räknar med denna veckan också sen borde fönstermålningen vara klar! Mycket hjälp har vi fått av den store experten, pappa :) Han är så snäll som ställer upp och hjälper oss, det går så mycket snabbare om man är tre som fixar.

Igår var det grillning i Barlingbo hos fina föräldrarna.
Det var en ljuvlig kväll och vi satt i kvällsolen och njöt av maten. 

Helt plötsligt dundrade en skåpbil in på uppfarten, då var det fiskbilen som kom. Det är inte ofta man ser sånt nu, och inne i stan kan man ju bara drömma om att få färsk fisk levererad fram till dörren, men i Barlingbo går det minsann ännu bra :)

Idag står målningen still för regnet vräker ner, jäkligt synd men vad kan man göra? Vi har iallafall bytt de sista fönsterkassetterna som var kvar. Så nu har vi nya fönsterkassetter i HELA huset, fy fasen vad skönt. Det var långt ifrån alla fönsterkassetter som vacumet släppt i, men det var lika bra att byta - det känns som att det är lite skillnad på 3-glas som gjordes i slutet av 70-talet jämfört med dagens 3-glas. Det är en otroligt tråkig (och dyr) kostnad med det är sånt som behövs göras och nu är det gjort. Skönt!

Ikväll blir det kalas för vårt lilla fadderbarn Ebba som fyllde två år igår! Det ser vi nu fram emot, sen är det faktiskt dags att börja jobba igen imorgon. Det har gått snabbt de här lediga dagarna.. Men det känns bra att komma in i rutinerna igen och jag har inget emot höst-tider, tvärtom. Så det känns bara bra att börja jobba igen!

Vart är katten?

Ser du katten?

Här:


Jag såg henne inte, men märkte väldigt snabbt när jag la en hög med strukna kläder mitt på henne. Oups! :(
Sovande katt --> arg katt!

Svälten i Afrika

Dagligen läser man om svälten i Afrika som bara brer ut sig mer och mer, det är så hemskt. Vi har så mycket och i överflöd här, medan de svälter så har vi problem med att människor äter för MYCKET här. Det är så skevt. Tänk på att 100 kronor inte gör några underverk på bankkontot - men skänker du den till Afrika så kan det bidra till stor hjälp. Vi behöver alla tänka så...

På Expressens hemsida hittade jag följande sätt för att kunna bidra. Jag har bidragit, nu får du göra vad du kan!

Röda Korset:
Insamling till Röda Korsets hjälp i Afrikas horn. Du kan skänka pengar på tre sätt:
1. På www.redcross.se kan man en gåva online. Välj ändamålet torka i östra Afrika. Där kan du också se vad ett visst belopp ger för hjälp.
2. Sms:a AKUT TORKA till 72 900 och skänk 100 kronor
3. Eller skänk penar via:
Privatgiro: 900800-4
Bankgiro 900-8004
Ange: torka i östra Afrika på inbetalningen.

UNICEF:

UNICEF Sverige har öppnat en öronmärkt katastrofinsamling till Afrikas horn.
Man kan skänka pengar via vår hemsida www.unicef.se, SMS samt via plusgiro eller bankgiro.
Vid inbetalning med plusgiro eller bankgiro ska talongen märkas Afrikas horn .
PLUSGIRO (tidigare postgiro): 90 20 01-7
BANKGIRO: 902-0017
SMS-gåvor: Sms:a Liv till 72900. Från och med 14 juli 2011, går pengarna till Afrikas horn.

DIAKONIA:
Diakonia är på plats i Somalia, Kenya och Uganda.
Du kan bidra genom att skänka pengar på postgiro-nummer 90 33 04-4.

PLAN:
Plan International är också på plats i Afrika. Du kan bidra via Plan Sverige.
SMS:a KATASTROF till 72910 så bidrar du med 50 kr
Sätt in valfritt bidrag på pg 90 07 31-1 eller bg 900-7311. Märk insättningen med KATASTROF.

SVENSKA KYRKAN:
Svenska kyrkan hjälper katastrofens offer, här kan du skänka pengar:
1) sms:a ordet HUNGER till 72 950 så bidrar man med 50 kr
2) ge direkt via webben: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=639991

Foto från skön semesterdag

Häromdagen hade vi en ljuvlig semesterdag! Vi tog bilen en sväng längs södra/östra Gotland tillsammans med paret Ericsson. Vi åt lunch och efterrätt på Hablingbo Crepérie, solade och badade i Burgsvik (och köpte marmor), vandrade runt Hoburgen och avslöt med middag på Rökeriet i Katthammarsvik och grabbarna kostade på sig ett svalkande kvällsdopp också medan vi stod och sympatifrös på bryggan :) 

Gotland är så fint, jag gillar verkligen att bara åka omkring och se, speciellt längs kusterna och in på alla möjliga småvägar. Stanna vid små loppisar, butiker, ateljeer, naturreservat, sevärdheter för att turista lite, osv osv..det gillar jag. Fast vi hann inte med så många stopp igår, men det var en väldigt trevlig 10-timmarsutflykt ändå :) 










Gravid v 20

Gravid v 20 (+0)


Magen bara växer och växer, det är helt otroligt vad det går snabbt. Tänk, nu har redan halva tiden gått! Det går snabbt. Jag mår fortfarande bra, tröttheten skulle kunna vara järnbrist, så jag ska testa ett järntillskott som heter Hemofer, som Erica tipsade om. Jag har gått ner lite, men det beror på att vi kör järnet med våra projekt här hemma. Magen är ju ändå så stor så det känns inte som om det är någon fara :) Bebban rör sig som bara den nu där inne, speciellt om man ligger på magen eller har något som sitter tajt runt magen - då säger den till att den vill ha mer utrymme :) Det är så mysigt att bara ligga och känna rörelserna, lilla lilla bebis. Har ingen aning om vem du är men jag känner ändå kärlek till dig plutten!

Barnet:
Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna. Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Blivande mamma:
Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

Tomt i huset

Nu har svärföräldrarna åkt hem, de har varit här sedan i torsdags så nu är det lite väl tomt i huset... :/ Men vi har iallafall haft riktigt mysiga dagar ihop. Vi har åkt runt ön i både regnrusk och strålande sol, ätit och druckit gott och bara umgåtts med varandra. Det är sånt där man tar för givet, men det är inte så givet när man bor på varsin sida av landet - de i väst och vi i öst. Men vi ses om tre veckor igen, så det är bra! 

LiteOmSara

Här tänkte jag dela med mig av just mig, mina intressen och valda delar ur mitt liv

RSS 2.0