Saffransbullar med vit chocklad

I helgen bakade jag löjligt goda saffransbullar med vit chocklad.



Här är receptet till 100 stycken:

Till degen behöver du:
100 g (söt deg) jäst
4 dl socker
1 l mjölk
400 g smör
2 g saffran
1 tsk salt
6 ägg (+ 2 ägg till pensling)
28 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
150 g smör
400 g vit choklad

Låt smöret stå framme så det blir rumstempererat och lättarbetat. Stöt saffranen i en mortel med lite socker. Värm mjölken fingervarm.

Smula ned jästen i en bunke och häll i sockret tills jästen har lösts upp. Häll i mjölken, smöret, saffranet, saltet och de lätt vispade äggen. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en jämn deg.

Låt degen jäsa i 30-45 min under bakduk.

Hacka den vita chockladen. Dela degen i fyra delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred ut smör och chockladen på degen och rulla ihop degen på längden. Skiva upp och lägg i bullformar på en plåt. 

Låt bullarna på plåtarna jäsa under bakduk i ca 20 min. 

Pensla bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt av ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

Sen är det bara att NJUTA av supergoda bullar!

Mörkhårig!

I söndags bytte jag skepnad. För att vara lite i fas med årstiden i allmänhet och ljuset/mörkret i synnerhet så blev det ljusa mörkt. Känns bra! Så här ser det ut:

Gravid v 36

Gravid v 36 (35 + 5)
 

Så ser den ut nu, "lilla" magen.  

Vikt: 2,8 kg
Längd: 47 cm
Hjärtslag: ca 130
Hobby: hicka, röra sig så mycket det bara går i trånga magen och sparka mamma på revbenen

Tänk att nu är det bara 30 dagar kvar tills Mini Wistrand tittar fram, eller Glenn, som vi kallat plutten. En månad sen är man mamma... Det känns konstigt, läskigt, stort, farligt, spännande, sjukt...och alldeles, alldeles underbart! Många känslor, men den lille är så välkommen. Det är klart man längtar, det har man gjort nu i åtta månader.

Jag mår rätt bra. Det börjar bli rejält tungt och känns mer och mer i kroppen på alla sätt och vis. Man är så otymplig och tung, orkar mindre, fogarna gör ont så man får röra sig sakta, har svårt att sova och är bara allmänt rastlös...men det är bra intalar jag mig. Faktiskt jäkligt bra, då ser man fram emot den stora dagen desto mer, bring it on!

Det behöver förresten inte vara en månad, hen kan lika gärna komma om två veckor eller om sex veckor. Två veckor är verkligen ingen tid alls, DET känns läskigt. Appropå det så har jag plockat fram alla saker som ska packas ner till plutten (eller det har varit förberett en månad nu) men till mig själv har jag inte kommit riktigt lika långt, vet inte riktigt vad man kan tänkas behöva - tips?

Egna armband

Helgen har varit skön, innehållandes allt från glöggmys till baljbad. En del smycken har det blivit också :)

Dessutom fortsätter vi piffandet här hemma. Gungstolen som maken renoverade upp för några veckor sedan står så fint och nya mattan är på plats i tv-rummet uppe och tavellisten sitter fint på väggen i sovrummet. I övermorgon får jag hjälp av syster yster att fixa fina bilder att ha i tavlorna ;) I helgen var vi på mindre lyckad jakt efter nya blommor till vardagsrummet - de vi har nu är garderobsblommor i två fönster och de har vuxit sig för stora, i de andra fönstren står orkidéer som vi istället ska plantera ihop, när vi hittar tillräckligt stora krukor (som vi inte heller gjorde :( ) Högtalarna till vardagsrummet har ännu inte kommit...borde komma i veckan. Och rensningen pågår ännu för fullt, det är sån ordning och reda nu och upp-piffning här och där, känns för jädra bra!

Idag var det back in business igen efter helgen, den sprang förbi. Sista yoga-passet var det också och maken var med. Gud vad kul det var!! Att karlarna inte kunnat få vara med hela tiden? ;) Men maken var oväntat duktig, genomförde solhälsning med plankan och allt. Han är inte så ovig som han tror och han tyckte det tog bra. Det är ju det jag säger - alla tror att yoga är flumflum men testa några gånger bara, så ska du se! Jag saknar det redan...

Ikväll har jag gjort armband till julmarknaden som jag ska delta på i helgen (dock inte så bra bild). Saknar några smyckesdelar som jag fick beställa igår, hoppas de hinner komma innan helgen bara..

Har förresten inte nämnt min och Mias tjejkväll i onsdags, vi fikade och gjorde stan då Adelsgatan hade tjejkväll - sån rolig och mysig kväll! Fina Mia.. Vissa vänner känns det knappt att man inte träffat på ett tag, allt är bara som det varit, man har det bra i varandras sällskap och man vet precis vart man har varandra, det är sån vänskap man ska vara rädd om! Så snart är det dags igen ;)

Ojoj vad klockan är mycket, men går det att somna för det? Nää...och är det inte konstigt? Jag är ju så trött att jag knappt vet vart jag ska ta vägen... Funderar på att gå upp igen och göra några smycken till!

Fransförlängning

Vet du?! Jag ska testa NeuLash fransförlängning nu i tre månader (eller så länge medlet räcker). Det är en produkt, ett slags serum, som man skall applicera längs övre fransraden varje kväll innan läggdags. Serumet skall tydligen förbättra kvalitén på ögonfransarna och göra dem mer fylliga så ska man förhoppningsvis se ett resultat efter 4 veckor!

När man googlar på produkten hittar man före- och efterbilder både här och var och på alla är skillnaden ENORM, så det här ska bli sååå spännande :)

Håriga kläder

Jag som undrat varför jag har haft ovanligt mycket päls på mina kläder...

Baileys, busted!

37 dagar kvar

Idag är det bara 37 dagar kvar tills den lille kommer (enligt beräkningarna och om allt går bra..) 37 dagar - det är ju snart! Det är nästan så att man inte förstår, inte kan ta in det. Det är lite overkligt... Jag drömmer så mycket om barn, amning och förlossningen nu, tror att min kropp och mitt undermedvetna börjar förbereda sig..och det är väl dags det för igår när jag var på koll på MVC så hade underverket fixerat sig med huvudet nedåt bäckenet. He's/she's ready for delivery! Det förklarar också de inte alltför trevliga strålningarna man känner neråt, hua hua. Apropå udda kroppspositioner så var det igår näst sista passet på gravidyogan, lite trist. Det har varit en av höjdpunkterna varje vecka, sen får det bli vanlig yoga först 3 månader EFTER förlossningen.. :( Nästa gång ska allas partner med för ett förlossningsförberedande pass. Då blir det mest teori är det sagt, men jag hoppas vi hinner med lite yoga också för det hade varit oslagbart att se maken i en solhälsning :D

Imorgon blir det fika med en av mina vänner som jag känt längst..det ser jag fram emot! Nu ska jag försöka få plats mellan alla katterna i sängen, natti!

Soft lördag

Idag har jag en riktigt soft lördag, helt fri från stress och måsten, har varit så skönt....bara varva ner efter veckan som varit och ladda batterierna. Sånt som man alltid är så dålig på att göra...eller hur? Iallafall vi tjejer/kvinnor. 

Igårkväll var vi på en riktigt trevlig inflyttningsfest och trötta jag orkade hålla igång nästan till midnatt - på en fredag du, wohoo! :) Sen knatade vi hem. Så idag sov jag ut till halv nio och tog en riktigt lång mysfrukost med min fina man. Sen har jag inte gjort speciellt mycket vettigt på heeeela dagen faktiskt! Tvättat lite, varit på återvinningsstationen, rensat lite (har faktiskt kommit en bra bit i "projekt rensa varenda rum i huset"), vattnat blommorna, lallat runt...och så har vi gått en sväng på stan. Det var ju så fint väder så man ville komma ut lite och jag gillar att strosa runt i stan på lördagar, det är så mysigt. Dock blev det ingen fika på stan idag, det är ju nästintill ett obligatoriskt avslut på en gå-på-stan-runda :(

Fick dock bytt kuddarna mot en likadan som jag funderade om i förra inlägget, så nu ser det lite klokare ut. Om än en smärre stjärn-chock :) Det är fint de... Dessutom hittade vi tyg på stan! Maken har ju tjatat hål i huvudet på mig om att han tröttnat på den färgen som vi har på prydnadsaker, kuddar, dukar och blommor i vardagsrummet -> lila. Som dessutom är min favoritfärg. Han vill byta ut den och jag har stretat emot nu huuuuuur länge som helst men idag så gick det inte längre. Så vi börjar med att byta ut kuddar och dukar. Tyget hittade vi faktiskt på Åhlens - det är en svart grund med grenar och löv i olika gröna nyanser (lite brunt). VÄLDIGT mönstrat - och med alla gröna nyanser så kan jag bara konstatera att det är så långt ifrån Sara-stil man kan komma men det blir nog bra :) Man måste ju kompromissa i både stort som smått, så det får bli grönt ett tag. Så nu blir det till att ta fram mormors gamla symaskin och hoppas på att den löser de problem jag förmodligen kommer skapa genom att ens försöka sätta mig vid en symaskin.. som till exempel att trä en symaskin, HM. Kuddarna och dukarna blir nog klara vilket år som helst ;) Fast egentligen tror jag att jag skulle kunna bli en jäkel på att sy, jag gillar att skapa och Project Runaway är ju mitt favoritprogram så det här passar mig nog! We'll see.

Det börjar närma sig när det gäller julmarknaden i Barlingbo och jag tänkte faktiskt ha ett bord med mina smycken och kanske några tomtar. Så idag för första gången sedan slutet av januari (!) har jag gjort smycken - det var på tiden, så att säga. Nu undrar jag varför jag slutade, det är ju så himla kul och otroligt avslappnande, man blir så harmonisk av att sitta och pyssla. Ska lägga upp bilder på några nyskapade "alster".

Jisses vad långt det här blev! Det gick av bara farten, maken poppar musik på Vidzone (ps3)  - som förövrigt är jäkligt bra, verkar som om alla musikvideos finns där. Så i takt med musiken har jag skrivit :) Nu ska vi knata upp till affären och hyra film, för här blir det MYS för hela slanten ikväll!
Ha en trevlig kväll :)

Gripsholm-kuddar

Vi köpte tre Gripsholm-kuddar häromdagen. Jag gillar det märket, de har verkligen fina kuddar, bäddset, badlakan mm -skulle vilja inreda hela hemmet med alla deras textilier!

MEN...det känns inte rätt :( Kolla bilden, inte passar kuddarna ihop? Nu ligger de ju inte så, men så att man ska kunna se lite tydligare.. (Inte världens bästa bild heller, men det är bara för att jag bloggar direkt fr mobilen). Nu funderar jag på att byta så man bara har två kuddar och som är likadana, den varianten längst till vänster. Det känns som om det blir bättre...tror jag. Det jobbiga är bara att man märker det först när man bytt och får testa hemma. :) Nåja, det ska nog hinnas med det också under dagen!

Spjälsängen

Såhär kommer lilla underverket sova sen, skulle tvätta alla nya sängkläder så vi passade på att bädda i allt för att se hur det skulle se ut. Inledningsvis blir det Pingu-tema - så himla gulligt!

Gravid v 34 (33+6)

Gravid v 34 (33 + 6)


Mina tidigare graviditetsstatusar börjar bli tråkiga, det är väl lite därför det blivit så få. Så ikväll blir det något som jag tycker är kul, siffror. Så det här är statusen på min graviditet i siffror:

Bebisens vikt: 2,3 kg
Bebisens längd: 46 cm
Bebisens lilla fossing: ca 6-7 cm

84,6 % av graviditeten är nu avklarad, av totalt 280 dagar har nu 237 dagar passerat. Graviditeten är i trimester 3, kalendermånad 8 och i vecka 34 (33 + 6), så det är nu 6 veckor kvar tills storken kommer.

Till beräknad förlossning är det 43 dagar kvar. Om bebisen inte kommer tidigare så är det 24 arbetsdagar kvar innan jag går hem.

Mängden fostervatten är ca 1 liter och den ökar inte längre, blodvolymen har ökat med 50 % Måttet på livmodern är 30 cm. Mitt blodvärde har ökat till 110 (jippie).

Viktuppgången är nu 14 kg (!), väldigt ojämnt fördelat mellan armhålorna och knäna, typ bowlingkägla. Mitt midjemått har ökat med 32 cm.

Jag längtar som 17 efter vår lilla bebis och tycker dagarna ska gå mycket 100 gånger snabbare, fast kontollmänniskan i mig är känner en skräck som kan liknas vid nivå 11 på en skala från 1-10 (få ihop den matematiken om du kan). Den 24 december vill jag vara hemma med ett barn i famnen, så om barnet kommer på beräknad dag så vill jag inte stanna de 3 dagarna som rekommenderas.

Jag känner lycka till 1 000 när jag tänker på vad som snart kommer!
Det var min graviditetsstatus i siffror.

Ofrivilligt "studiebesök" på förlossningen

Idag var en riktigt nervös dag, mitt i lövkrattandet så mådde jag lite kymigt och gick in - hade fått en blödning! Många nervösa tankar och ett samtal senare så åkte vi ner på förlossningen och tog prover och kollade kurvan. Allt såg bra ut med plutten och det var en sån otrolig lättnad! Man hinner bli så otroligt nervös och tänka hemska tankar.. Själv fick jag penicillin, men nu vet vi ju hur det ser ut på förlossningsrummen så man kan ju kalla det ett studiebesök! :) Dock ofrivilligt!

Världen ler mot mig

Det är den känslan jag har haft hela dagen..hela världen bara ler mot mig och jag ler tillbaka.

Jag är så himla lycklig och har så mycket att vara tacksam över.

Vad jag trivs av att vara just JAG, idag och alla andra dagar!

Hickande mage

Åh vet ni vad - idag hade bebisen hicka! Trodde först det var små sparkar men de kom så tätt och med samma intervall - och höll på hur länge som helst så det kan bara ha varit hicka.

Första hickan för vår lilla, älskade plutt i magen! <3

Living room

Snart är det dags för Living room på Wisby Hotell:

(Bilden från tagen fr hemsidan)

Det var längesen det var sist, så jag har sett fram emot kvällen ett tag nu, det skall bli intressant och se vad kvällens artister bjuder på.

Lundemyr of Sweden, igen




Mini har också fått en liten nall-overall

Junta

Ikväll har jag varit på första junta-träffen och det var en riktigt bra kväll! Supergod mat, härligt sällskap, mycket snack och så pyssel förstås. Ikväll gjorde vi höstkransar att hänga på dörren. På nästa träff i dec blir det julgodis för hela slanten.

Junta förknippar man ofta med broderi och kafferep - en riktig syjunta med andra ord, men inte här inte. Vi har storslagna planer. Det kommer bli allt från smyckestillverkning till scrapping, konstutställningar till teater, chockladprovning till drejning, brödbak till bokcirkel. Det ska bli så himla roligt! Dessutom ska vi spara en slant varje gång till en resa.

Det bästa är ju egentligen att man faktiskt ses och umgås, att det verkligen blir av, så att man inte ska bestämma något och att det råkar det rinna ut i sanden.. Här blir det en gång i månaden och då är alla inställda på det och kan planera i förväg... Sen att det är middag, fika och att man gör något roligt och nytt varje gång är ju bara en bonus! Riktigt roligt, är så glad över detta :)

Nu måste jag sova, imorgon är en ny dag på jobbet och på kvällen är det ju Livingroom på Wisby Hotell - det får man inte missa! ;)

LiteOmSara

Här tänkte jag dela med mig av just mig, mina intressen och valda delar ur mitt liv

RSS 2.0